Днес папа Франциск ще посети Раковски и ще се помоли за мир

Каква е програмата на Светия отец за 6 май
Обновена: 6 май 2019 09:31 | 6 май 2019 09:25, Нели Христова
9
Днес папа Франциск ще посети Раковски и ще се помоли за мир
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Преди да отпътува за Раковски, папа Франциск ще посети бежанския център "Враждебна" в София, съобщават от БТА.

В 11,15 часа Светият отец ще ще отслужи Света литургия с първо причастие за 250 деца в църквата "Пресвето сърце Исусово". Първото причастие е паметен ден за децата католици, а този път те ще бъдат със самия папа. След това папа Франциск ще произнесе проповед. На площада пред църквата се очаква да има около 2000 души.

В 15.30 часа папа Франциск ще се срещне с част от католическата общност в църквата "Св. Архангел Михаил" в Раковски, където ще произнесе реч.

Посещението на папа Франциск у нас ще продължи със събитието за мир на площад "Независимост" от 18.15 часа в София. Тогава Светият отец ще отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители на различни вероизповедания. Шест деца - техни представители, ще държат запалени факли - символ на мира. На сцената ще има маслиново дърво и рози - символ на България.

Мотото на апостолическото пътуване на папа Франциск в България носи заглавието на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и "Мир на земята" /Pacem in terris/, който е наричан "българският папа". Затова в официалното лого на апостолическото пътуване на папа Франциск у нас е изобразено земното кълбо, върху което нашият регион е озарен от особена благодатна светлина, а глобусът е обгърнат от надписа на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и "Мир на земята" - на български и на латински език. Има и две ръце, символизиращи грижите и молитвата за опазването на мира на Земята, които зависят от всеки от нас, а нашият регион по Божията милост съхранява мира, пази го и го разпространява. Цветовете на логото са в тоновете на българския трибагреник и на флага на Ватикана.

Папа Франциск беше избран за глава на Римокатолическата църква на 13 март 2013 г., а интронизацията му беше на 19 март 2013 г. Той е първият папа от Новия свят, първият папа йезуит и първият папа от 1200 години с неевропейски корени. Когато папа Франциск говори за социалната справедливост, призовава хората на първо място да разберат катехизиса, да преоткрият десетте Божии заповеди и блаженствата. Неговата препоръка е: ако следвате Христос, разбирате, че "погазването на достойнството на човека е сериозен грях".

Предвижда се на 7 май сутринта премиерът Бойко Борисов да изпрати папа Франциск, който ще отпътува за Северна Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
сара преди 4 години
Точно на Гергьовден и в седмицата на православния Великден ли беше най-удачното време за посещение на Папата ? Защо нищо в тази държава не е както е редно, а е от главата за краката...напълно натрапено ми е медийното присъствие на Светия отец - да е жив и здрав.
6
1
 
0
 
! Отговори
сара преди 4 години
Точно на Гергьовден и в седмицата на православния Великден ли беше най-удачното време за посещение на Папата ? Защо нищо ва не е както е редно, а е от главата за краката...напълно натрапено ми е медийното присъствие на Светия отец - да е жив и здрав.
5
2
 
6
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
"Да и отворим душите и сърцата.....за бежанците....бягащи от войната..."?Войната в Сирия свърши?Защо не се връщат в родината си?Вчера като гледах самодоволната мазна усмивка на Боко ми стана ясно ,че освен да отворим "душите и сърцата "си,ще трябва да отворим и някои задни части за новите нашественици.Призовавам всички нормално мислещи българи за наказателен вот на гербаджиите на изборите!Или България и ние или те!
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес е празник на БА и БПЦ и Свети Георги, тоя дърт кaвaл ако не смята да ни се поклони и да ни поздрави и зачита само бежанците да се омита.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си натовари бежанците като са му толкива мили и да се махат заедно!
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Папата, мир, папата, мир.... Едни и същи глупости по хиляда пъти на ден.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде да си ходи вече и да спрат с тези тъпизми

Спонсорирани публикации